Back to Top
Σάββατο, 30/09/2017

Ο κυνισμός στην πολιτική...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Ο Γιάννης Ραγκούσης δηλώνει σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ, ότι αν γίνει αρχηγός του νέου κόμματος τότε στην επόμενη Βουλή, για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, θα δεχθεί να ψηφίσει μόνο Γιώργο Παπανδρέου ή Κώστα Σημίτη. Είναι παράξενη τοποθέτηση για έναν πολιτικό που ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ διέγραψε τον Κώστα Σημίτη.

Τότε μάλιστα τον είχα ρωτήσει έκπληκτος πως είναι δυνατόν να διαγράφουν έναν τόσο σημαντικό στέλεχος και πρώην πρόεδρο του κόμματος, για να πάρω την απάντηση: γιατί νομίζεις ότι θα περάσει αρνητικά στον κόσμο; Αλάνθαστο κριτήριο. Θα μου πείτε μπορεί να μην θέλει κάποιον για βουλευτή αλλά να τον θέλει για πρόεδρο. Σωστά. Μόνο κακοπροαίρετοι θα πουν ότι κλείνει το μάτι στους "εκσυγχρονιστές" μόνο και μόνο για την ψήφο τους.

 

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ραγκούσης αναφέρει ως παράσημο το ότι δεν αντάλλαξε τις αρχές του με μια υπουργική θέση στην κυβέρνηση "Σαμαρά- Μπαλτάκου". Δεν έχω υπ’ όψη μου να του προσφέρθηκε ποτέ μια τέτοια θέση, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Προφανώς ο κ. Ραγκούσης θεωρεί ότι κακώς το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με ΝΔ και Δημαρ το 2012. Θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να μας εξηγούσε πώς πιστεύει ότι μπορούσε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο είχε βρεθεί, χωρίς μια τέτοια συνεργασία. Γιατί φυσικά στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, που ως πρόσφατα λοιδορούσε ο κ. Ραγκούσης, η πλειοψηφία θεωρεί ότι τότε το κόμμα προέταξε το καλό της πατρίδας και όχι το κομματικό συμφέρον. Ο κ. Ραγκούσης;

 

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνει ότι  δεν πρόκειται να συνεργαστεί  με ΝΔ ούτε μετά τις επόμενες εκλογές. Θα είχε και πάλι ενδιαφέρον να προεκτείνει την σκέψη του. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται, αυτομάτως σχεδόν, νέες εκλογές με απλή αναλογική. Γιατί βέβαια ακόμα και αν πιστεύει ότι είναι εφικτή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το δεχθεί μόνο μετά από νέες εκλογές με απλή αναλογική που θα έδιναν λιγότερες έδρες στη ΝΔ. Σημειωτέον ότι ο κ. Ραγκουσης έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής. Πιστεύει οτι μια Βουλή χωρίς λειτουργική κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι η λύση σήμερα για να κυβερνηθεί η χώρα και περάσουν οι μεταρρυθμίσεις που και ο ίδιος πρεσβεύει;

 

Στη συνέντευξη του ο υποψήφιος αρχηγός διατυπώνει και πάλι κατηγορίες για κάποιους στην Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι θέλουν να γίνουν υπουργοί του Μητσοτάκη ή κρατικά στελέχη, επειδή υποστηρίζουν την ανάγκη να στηριχθεί κυβέρνηση συνεργασίας  αν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ. Θα είχε ενδιαφέρον να πει ονόματα και τα στοιχεία που διαθέτει διαφορετικά θα μπορούσε να θεωρηθεί και συκοφάντης. Σε κάθε περίπτωση αν  είναι να κάνουμε δίκη προθέσεων τότε με την ίδια λογική θα μπορούσε και ο ίδιος να κατηγορηθεί ότι επιδιώκει την αυτοδυναμία της ΝΔ. Φυσικά δεν είναι έτσι. Ο κ. Ραγκούσης στην πραγματικότητα έχει την άποψη, όπως και άλλα ηγετικά στελέχη, ότι αν το ΠΑΣΟΚ γίνει αντιπολίτευση τότε θα πάρει πίσω τον κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ έχει θυσιαστεί αρκετά, λένε, ας θυσιαστούν κάποιοι άλλοι τώρα. Θεωρώ ότι και από πλευράς τακτικής είναι λάθος (1). Ο κ. Βενιζέλος ωστόσο έχει δώσει την καλύτερη απάντηση  επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον κομματικό πατριωτισμό, επιλέγουμε πάντα τον πρώτο.

 

 (1) Περισσότερα για το θέμα σε αυτό το σχόλιο μου στην Athens Voice:

http://www.athensvoice.gr/politiki/pasok-tha-leme-kai-tha-klaime

 

Διαβάστηκε 7045 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο...

Προσθήκη σχολίου

Η εισαγωγή πληροφοριών όπου έχει (*) είναι υποχρεωτική.