Back to Top
Παρασκευή, 16/09/2016

Εθνική συνεννόηση με ποιον;

Πως θα απαντήσει η αντιπολίτευση στην προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης και των ΜΜΕ από την κυβέρνηση;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το δίλημμα το έθεσε ο Ηλίας Κανέλλης στο σημερινό άρθρο του στα ΝΕΑ. Αν πράγματι τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει τα Μέσα Ενημέρωσης και την Δικαιοσύνη, αν παραβιάζει το Σύνταγμα και αν ουσιαστικά εγκαθιδρύει ένα δικό της καθεστώς τότε είναι υποχρεωμένα να παραμερίσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να συνεργαστούν προκειμένου να υπερασπιστούν βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης.

 

Είναι λοιπόν έτσι; Πόσο συμπτωματικά είναι τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών; Για ορισμένα δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Στην περίπτωση Καλογρίτσα για παράδειγμα, η αποδοχή των βοσκοτόπων φίλου του σαν εχέγγυο προκειμένου να πάρει δάνειο ώστε να καλύψει το πόθεν έσχες ούτε σαν εύρημα επιθεώρησης δεν θα μπορούσε να σταθεί. Για να μην πούμε το προφανές. Τελικά η διάταξη περί εργολάβων ισχύει ή όχι; Γιατί βέβαια από τα ρεπορτάζ προκύπτει ότι με λεφτά του εργολάβου πατέρα του αγοράζει την άδεια.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση Ντογιάκου. Ασκείται πειθαρχική δίωξη για μια υποτιθέμενη προσβολή της προέδρου του Αρείου Πάγου, μπαίνει μια πρωτόδικη ποινή και αίφνης ασκεί έφεση ο υπουργός Δικαιοσύνης. Από μόνο του αυτό προκαλεί ερωτηματικά. Ένας υποτίθεται αριστερός υπουργός γίνεται βασιλικότερος του βασιλέως. Τέτοια ευαισθησία για την προσβολή της δικαστικής εξουσίας. Βολικότατα η νέα αυστηρότερη ποινή εκδίδεται έτσι ώστε να μην μπορέσει  ένας ενοχλητικός εισαγγελέας να θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Όσο για την σύζυγο του κ. Στουρνάρα, η έρευνα στο σπίτι της την ημέρα που ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έβαλε πάγο στις κυβερνητικές επιλογές, θα μπορούσε και να θεωρηθεί σύμπτωση. Αν δεν ήταν η Αυγή που έσπευσε να αντιμετωπίσει το ζήτημα σαν κόντρα της κυβέρνησης με τον πρώην τσάρο ίσως και να το πιστεύαμε. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη άλλωστε παύει να είναι σύμπτωση. Και οι καταγγελίες για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη έχουν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό σε βαθμό που δεν θυμάμαι να είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν.

 

Αρκούν αυτά; Για ορισμένους ναι, κάποιοι άλλοι θα ήθελαν ενδεχομένως να δώσουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας στην κυβέρνηση. Λησμονούν όμως ότι όλα αυτά δεν είναι παρά η άλλη πλευρά της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Αποτελούν ουσιαστικά μια στρατηγική διαρκούς αντιπερισπασμού από το Μαξίμου και ταυτόχρονα μια προσπάθεια αντιμετώπισης της φθοράς της κυβέρνησης  με καθεστωτικά μέσα. Η μεγάλη ζημιά με άλλα λόγια που προκαλεί η κυβέρνηση είναι στο μέτωπο της οικονομίας και οι επιπτώσεις μπορεί να μην είναι αναστρέψιμες για πολλά χρόνια. Ακόμα και αν λειτουργήσει η θεωρία του ελατηρίου και υπάρξουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης την επόμενη διετία, χωρίς επενδύσεις, ελληνικές αλλά και ξένες, χωρίς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας η χώρα θα βρεθεί σε μια παρατεταμένη στασιμότητα με απρόβλεπτες συνέπειες. Πόσα χρόνια ακόμα αντέχουμε την φυγή των νέων και την διαρροή του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας; Πόσα χρόνια αντέχει η μεσαία τάξη την φορολογική αφαίμαξη για να καλυφθούν τα ελλείμματα της παραγωγικότητας και της φοροδιαφυγής; Τι συνέπειες θα έχει αυτή η συνεχής υποχώρηση σε όλους τους τομείς, ένας συναγωνισμός προς τα κάτω που έχει ενδυθεί τον μανδύα μιας δήθεν αριστερής αντίστασης; Αν δεν ήταν η τρόικα και η Ευρώπη ποιος αμφιβάλει ότι θα ακολουθούσαμε με γοργά βήματα τον τσαβισμό;

Απέναντι σε αυτή την νοοτροπία και σε αυτές τις πολιτικές είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση της αντιπολίτευσης όσο δύσκολη και αν είναι με δεδομένες τις υπαρκτές  διαφορές. Μια συνεννόηση για τις βασικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας και μάλιστα με προοπτική την συνεργασία μετά τις εκλογές. Μια συνεργασία στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα μπορεί ούτε θα θέλει να συμμετάσχει. Μιλάμε φυσικά για τις πρώτες που θα γίνουν. Γιατί αν υπάρξουν δεύτερες με απλή αναλογική θα μπούμε σε μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας που είναι αμφίβολο αν αντέχει η χώρα. Είναι βλέπετε κι αυτό το τελευταίο δηλητηριασμένο κληροδότημα που μας επιφυλάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστηκε 188 φορές

Προσθήκη σχολίου

Η εισαγωγή πληροφοριών όπου έχει (*) είναι υποχρεωτική.