Back to Top
Τετάρτη, 16/03/2016

Το τσιγάρο του Πολάκη

Το σύνδρομο του φανοστάτη: πως οι πολιτικοί χάνουν την ουσία για την δημοσιότητα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το τσιγάρο
Το τσιγάρο

Ο κ. Πολάκης ασφαλώς δεν είναι ο μοναδικός Έλληνας που παραβιάζει τον νόμο για το τσιγάρο. Ούτε ο μόνος δημόσιος άνδρας που παραβιάζει τον όρκο του να τηρεί τους νόμους του κράτους. Είχε προηγηθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρόντος και καπνίζοντος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Το ότι είναι υφυπουργός υγείας ωστόσο δημιουργεί ενδιαφέροντα ζητήματα ηθικής τάξεως- πέρα δηλαδή από το ότι ένας υπουργός παραβιάζει τον νόμο και έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική του υπουργείου του.

 

Ένας υπουργός και μάλιστα στο υπουργείο υγείας, έχει καθημερινά να ασχοληθεί με δεκάδες διαχειριστικά ή γραφειοκρατικά ζητήματα μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας. Είναι λοιπόν εύκολο να παρασυρθεί από την δουλειά και να χάσει το δάσος για το δένδρο. Παρ’ όλα αυτά όταν ένας πολιτικός φτάσει σε αυτή την θέση περιμένει κανείς ότι πριν στρωθεί στη δουλειά θα αναμετρηθεί με την συνείδησή του για τους λόγους που βρίσκεται σε αυτήν. Πόσω μάλλον όταν είναι η πρώτη του φορά και όταν επιπροσθέτως κουβαλά όλη την «αξιακή» κληρονομιά της αριστεράς. Και για έναν υπουργό υγείας, στόχος σε τελευταία ανάλυση, δεν μπορεί να είναι άλλος από την βελτίωση της υγείας των πολιτών. Κάτι σαν τον όρκο του Ιπποκράτη για πολιτικούς.

 

Προφανώς αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός ωστόσο για να γνωρίζει ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ο πιο αποτελεσματικός για μια δραματική μείωση των πρόωρων θανάτων. Ιδίως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έρχεται πρώτη στο κάπνισμα σε όλη την Ευρώπη. Μια μείωση της τάξεως του 10% θα είχε σαν αποτέλεσμα 1500 λιγότερους θανάτους τον χρόνο. Στο μέτρο μάλιστα που οι οικονομικά αδύνατοι και οι λιγότερο μορφωμένοι καπνίζουν περισσότερο, η πολιτική θα είχε και το προσφιλές στην κυβέρνηση ταξικό πρόσημο.

 

Ούτε αυτό όμως επαρκεί. Υπάρχουν πολλές πολιτικές για την μείωση του καπνίσματος- αν και σε όλο τον κόσμο σιγά σιγά υπάρχει σύγκλιση αντιλήψεων. Θα περίμενε ωστόσο κανείς ότι ένας υπουργός που έχει στοιχειωδώς συνείδηση του ρόλου του θα είχε την αυτογνωσία και την αυτοπειθαρχία τουλάχιστον να μην διαφημίζει το κάπνισμα με την συμπεριφορά του. Η κραυγαλέα αδιαφορία του κ. Πολάκη ένα πράγμα δείχνει: ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα για  την βαριά ευθύνη  που συνεπάγεται η θέση του. Είναι ένας ακόμα υπουργός-διαχειριστής ο οποίος διευθετεί ότι φτάνει στο γραφείο του με βασικό κριτήριο το κομματικό συμφέρον.

 

Μήπως τον αδικούμε; Στο κάτω κάτω και ο Γιώργος Γεννηματάς κάπνιζε ως υπουργός υγείας – πέθανε μάλιστα νέος από το τσιγάρο. Και αν μη τι άλλο αυτός έπαιρνε πολύ σοβαρά τον ρόλο του. Άλλες εποχές, και πάντως τότε δεν υπήρχε νόμος για το τσιγάρο ούτε στην Ελλάδα ούτε ακόμα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η αδιαφορία του κ. Πολάκη παραμένει αξεπέραστη. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι αν πράγματι οι πολιτικοί είναι σε θέση να κατανοήσουν τον ρόλο τους ή αν πάσχουν και αν πάσχουμε ως κοινωνία, από το σύνδρομο του φανοστάτη: αν ασχολούμαστε δηλαδή με ότι πέφτει επάνω του το φως της δημοσιότητας και τα πραγματικά σοβαρά προβλήματα τα αφήνουμε ανέγγιχτα. 

 

Η υγεία προσφέρει άλλο ένα παράδειγμα. Έγινε μεγάλη φασαρία πρόσφατα για τις προσλήψεις στις εντατικές. Πόσοι αναίτιοι θάνατοι από τις ελλείψεις κρεβατιών;  Κανείς δεν γνωρίζει. Αντιθέτως ξέρουμε ότι πεθαίνουν περίπου 3000 τον χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις με κόστος από 1,5 ως 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.  Το θέμα όμως, παρά το ότι και σ αυτό έχουμε πολύ υψηλότερα ποσοστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σπανίως μας απασχολεί και μόνο με αφορμή κάποια επιστημονική ανακοίνωση. Κι όμως με μια μείωση της τάξεως του 30% θα είχαμε 500 λιγότερους θανάτους και θα εξοικονομούσαμε μισό δις. Κι αυτό με μικρό κόστος καθώς η εμπειρία στο εξωτερικό έχει δείξει ότι και μόνο με την αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής οι λοιμώξεις μειώνονται ως και 50%! Σιγά μην ασχοληθεί ο υπουργός με τους κανόνες υγιεινής των νοσοκομείων. Τι δόξα θα αποκομίσει και τι ρουσφέτια θα κάνει;

 

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά σε όλους τους χώρους. Δίνουμε μάχη, για να μείνουμε στο χώρο της υγείας, για την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και την μείωση της φαρμακευτικής  δαπάνης, παραμένουμε ωστόσο η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου τα φαρμακεία, με ελάχιστες εξαιρέσεις ευσυνείδητων επαγγελματιών, δίνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού. Κι ας γνωρίζουμε ότι σε λίγα χρόνια κινδυνεύουμε να πεθαίνουμε από απλές μολύνσεις.

 

Και η κρίση; Οι επιπτώσεις ήταν ανάμεικτες. Σε ορισμένα ζητήματα τα Μνημόνια βοήθησαν να αντιμετωπιστούν πραγματικά προβλήματα και να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κατάργηση απορρήτου των καταθέσεων, άνοιγμα αγορών. Εξακολουθούμε όμως σε πολλά να κλείνουμε τα μάτια. Χαρακτηριστικό το ζήτημα της διαφθοράς όπου η περήφανη παράδοση της υπεκφυγής συνεχίζεται. Όλοι γνωρίζουν ότι η λύση είναι η διαφάνεια και η απλοποίηση της γραφειοκρατίας. Αντ’ αυτών περνάμε νόμους για να λέμε ότι κάτι κάνουμε. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι για παράδειγμα υποχρεώνονται να συμπληρώνουν πόθεν έσχες που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει. Τις πιο πολλές φορές άλλωστε επικεντρωνόμαστε στον τύπο αντί για την ουσία: αν κάποιος ξέχασε να δηλώσει νόμιμα αποκτηθέντα χρήματα όχι αν τα χρήματα είναι νόμιμα. Ο φανοστάτης δηλαδή. Και  αντί να αντιμετωπίζουμε την παρανομία δημιουργούμε νέα αδικήματα με ανούσιες νομοθετικές ρυθμίσεις! Αποκορύφωμα η απαγόρευση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε πολιτικούς. Μια απόφαση με σοβαρές προεκτάσεις, και με σοβαρά νομικά προβλήματα που λαμβάνεται μέσα σε μια ημέρα, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς σκοπούς. Αλλά βέβαια στην Ελλάδα η αγορά και η επιχειρηματικότητα είναι εξ ορισμού ύποπτες. Κατά τα άλλα θέλουμε επενδύσεις και αναπτύσσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο. Με τούτα και με κείνα συνεχίζουμε αμέριμνοι αφήνοντας τα πραγματικά προβλήματα της χώρας στην τύχη τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 166 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Τζιχάντ στην καρδιά της Ευρώπης »

Προσθήκη σχολίου

Η εισαγωγή πληροφοριών όπου έχει (*) είναι υποχρεωτική.